Funderar du på att skaffa dig en ny familjemedlem med fyra ben och en mjuk nos? Härligt! Att skaffa hund är en stor händelse i mångas liv och när det väl är dags är det lätt att flyga iväg på rosa moln. Man tänker på alla de mysiga stunder man kommer att ha med sin nya vän. Alla äventyr som man kommer att få uppleva tillsammans och hur välkomnad man kommer att bli när man kommer hem efter en lång dag på jobbet. Visst är det härligt att vara hundägare, men det är också viktigt att man är införstådd med det ansvar som kommer med att äga en hund. Du kommer att få njuta av oändligt mycket kärlek och skoj, men du måste också ta de lite tuffare situationerna och vardagskraven som kommer att ställas på dig.

Är du redo för en hund?

En av de första frågor som du måste ställa dig är om du verkligen är redo för att skaffa dig en hund just nu. Det kan låta som en självklar fråga, men försök att tänka realistiskt och kom ner från de där fluffiga molnen för en stund. Vi vet att du har längtat länge, men hur ser egentligen ditt liv ut och hur är det med ditt intresse och din kunskap om hundar?

En vuxen hund ska inte spendera mer än 4-5 timmar själv innan den ska få komma ut och rastas. Ett vanligt misstag som många gör är att man lämnar hunden alldeles för länge. Man tror att en vuxen hund klarar att vara själv hela dagarna, men så är alltså inte fallet. Du behöver alltså titta på hur ditt liv ser ut idag för att kunna säkerställa att du kan ta hand om en hund och ge hunden en bra livskvalitet. Det betyder att du t.ex. behöver se över din arbetssituation. Är det så att du kommer att skaffa hundvakt under dagarna? Ska du ha hunden på ett hunddagis eller har du möjlighet att jobba hemifrån eller ta med hunden till arbetet? Om du vill ha ett hunddagis eller en hundvakt så behöver du börja leta i god tid och dessutom behöver du tänka på avgifter så väl som eventuell ersättning till hundvakten.

Utöver arbete…hur är det med resor? Tycker du om att resa mycket eller reser du med jobbet ofta? Var ska du då ha hunden?

Den ekonomiska frågan

Att ha hund är utan tvekan fantastiskt på många sätt och vis, men för att din hund ska må bra så måste du se till att den har allt som den behöver. Då menar vi inte att bara du ska se till så att hunden får flera promenader varje dag och får den fysiska och mentala träning som den behöver, utan vi pratar nu om tillbehör och utrustning. Att äga hund är långt ifrån billigt. Innan du skaffar dig en hund behöver du alltså se till att du har en ekonomi som kan hantera detta. Du kommer bland annat att behöva köpa foder, koppel, halsband, bajspåsar, leksaker, betala för försäkring, betala för veterinär och mycket mer. En vuxen hund kostar i snitt mellan 7000-8000 kronor om året.

Kunskap och intresse

Det räcker inte med att du älskar hundar för att kunna skaffa dig en hund. Du behöver se till att du har kunskapen som krävs för att ta hand om din hund på rätt sätt. Visst kan du se till att läsa dig till väldigt mycket, men har du tillräckligt stort intresse för att göra detta? Du kanske är eld och lågor nu, men vad händer om 10 år när du vill resa hela jorden runt eller när du känner för att börja hänga ute med kompisarna? Kanske vill du ta det där drömjobbet som du alltid velat ha, men där hundar är långt ifrån välkomna? En hund lever i många, många år och du kommer behöver säkerställa att din kunskap så väl som ditt intresse är tillräckligt stort.

Allergi

Går det att klappa grannens hund utan någon snuva eller pip i luftrören? Bra! Det betyder dock inte att du inte är allergisk. Tyvärr sker det ofta att människor skaffar djur, utan att veta om de är allergiska eller inte. Det resulterar i att hunden sedan behöver byta hem, något som naturligtvis inte är bra. Innan du skaffar dig hund så rekommenderar vi att du, så väl som resterande familjemedlemmar, går iväg och gör ett test för att säkerställa att ingen är allergisk. Att skaffa hund trots allergi leder sällan till något gott. Varken du eller din hund kommer att få ut det yttersta av er vänskap.