Schnauzer är en mycket trevlig och kärleksfull hundras som mer än gärna är med där det händer. I grund och botten är de så kallade bondgårdsdjur, men de har även fungerat som militärhundar under alla de världskrig som världen har haft. Idag är de utmärkta sällskapshundar för den som vill ha en go och glad kompis, likväl som hundrasen lämpar sig utmärkt inom polisarbeten.

Här nedan har vi samlat både lärorik och rolig fakta om denna populära hundras. Vissa saker har du kanske hört om tidigare och andra kommer du att höra om för första gången.

Fakta om Schnauzers

  • Visste du att Schnauzers faktiskt har tre olika storlekar, fast det är en och samma ras. Den första kallas för dvärgen och här är hunden mellan 6-7 kg tung. Mellanstorleken ligger mellan 14-15 kg och den allra största kan väga mer än 30 kg. Inte illa!
  • Den här hundrasen är utmärkt för svåra förhållanden där kylan är isande. Den robusta kroppen och den tjocka pälsen ser till att skydda hunden. Den är även mycket mångsidig och kan prestera utmärkt i många olika typer av situationer.
  • Vill du hitta en bra hund som klarar av stadsmiljö så kan Schnauzers vara att rekommendera. Den här hundrasen är inte i behov av krävande träning, utan det räcker gott och väl med flera små och en lång promenad varje dag. De är dock väldigt starka och kan lätt drabbas av artrit.
  • Schnauzers är mycket energiska av sig och mycket lojala mot sin familj. De älskar sina ägare utan gränser och skyddar dem till vilket pris som helst. Detta, i samband med att de inte litar på främlingar och älskar att skälla, har gjort hundrasen till en mycket bra vakthund.
  • Den här hundrasen är mycket lydig och väldigt lätt att lära. De är snabba, smidiga och intelligenta, vilket har gjort hunden till ett populärt val för alla som vill träna eller tävla i agility. De kan dock vara tjurskallig av sig, så det krävs en fast och tålmodig hand.
  • Är det någon svag punkt som denna hundras har så är det deras mage. Den här hundrasen är nämligen känd för att äta alldeles för mycket. De äter mer än de behöver, vilket i sin tur kan leda till magproblem och övervikt. Har du en Schnauzer behöver du alltså ha bra koll på dieten. De behöver ha en balanserad kost för att de inte ska gå upp i vikt.